Modern design that offers a retreat to unwind and recharge in natural setting

The Tannum Sands Beach House, designed by Sarah Waller Architecture, is the enviable forever home of a recently retired couple.

The absolute beachfront site allows the owners to enjoy a distinctly coastal lifestyle and grounds the modern house within a natural setting in the small coastal town of Tannum Sands on the central east coast of Queensland.

The intention of the design was to create a family home that would act as a retreat to unwind and recharge in and as a place for the owners, as well as their children and grandchildren, to enjoy well into the future.

The house has a sense of calmness throughout with neutral tones and a clean, pared back aesthetic, while also exuding a sense of modern elegance.

The external architecture comprises timeless, crisp features that are offset against the stunning natural backdrop of the beachfront location.

From the street, the first floor gives the appearance of a timber box floating above the pared back black facade of the ground level. As one approaches the entry, the modern aesthetic takes on a slightly more industrial feel with a textural off-form concrete wall and black steel entry framework.

These design elements continue through to the beach side of the house where another timber-clad box frames the ocean view for the first floor master suite, with a commanding black steel portal frame below to support it. Black-clad boxes nestled into the architecture form the first floor ensuite and pool cabana.

Tannum Sands by Sarah Waller Architects set out to achieve a timeless modernism to stand the test of time.

Tannum Sands by Sarah Waller Architects set out to achieve a timeless modernism to stand the test of time.

With the ocean front location being the highlight of the home, a connection with the outdoors is evident in the layout of the main living area, outdoor living and master suite that all take advantage of the water views.

This connection to the ocean is not only celebrated in the living areas but is apparent as soon as one enters the front door where glimpses of the ocean are found that are further revealed as one moves through the entry space. With its generous layout and luxurious feel throughout, the master suite is one of the owner's favourite places. Feeling more like a hotel suite, the master bedroom soaks in unobstructed ocean views with a sense of elegance and sophistication.

The external black cladding of the ensuite pop-out continues inside the bedroom providing a striking contrast with the minimal, white interior.

The bedroom space adopts a "less-is-more" approach, with the minimal monochrome style continued in the ensuite with black tapware, a matt black vanity and black feature tiles that are offset against the crisp white walls and bathware.

"In keeping with the resort-style design philosophy, each of the bathrooms in the home are private relaxing spaces. They have the vibe of a luxury hotel - I wanted each bathroom to be a place to unwind after a busy day," architect Sarah Waller said.

"The shower is particularly important in my designs. I chose Methven's Aurajet Aio showers for every bathroom because apart from it being stylish, innovative and easy to clean - it's also extremely high performance delivering an invigorating shower experience," Waller said.

With views out across the living and pool area, the kitchen is the true heart of the house that all other living spaces are centred around.

While a coastal vibe is maintained throughout the house, the kitchen contributes a sense of luxury with a marble-look benchtop and striking timber and black cabinetry.

The dining area is generous in both plan and ceiling height, making it the perfect area to bring the family together.

With Tannum Sands, a sense of timeless modernism has been achieved that suits the site in a relaxed and elegant way and will stand the test of time well into the future.

  • Produced with Methven.
This story Capturing coastal timeless modernism first appeared on The Canberra Times.